logo


Vanha tarha kukkii

Luomuomenatarha

Lempisten luomuomenatarha sijaitsee Pohjois-Karjalan vaaramaisemissa Romon kylällä Kontiolahdessa. Pohjoisesta sijainnista huolimatta tilan lämpimillä etelärinteillä on kasvatettu omenaa yli 70 vuotta. Omenatarhan vanhin osa (n. 40 puuta) on perustettu 1930- ja 1940-lukujen vaihteessa. Tämän vanhan tarhan puut muodostavat nykyisinkin tarhan tunnelmallisen sydämen.

Omenatarhan erikoisuus on laaja lajikevalikoima. Tarhaan on istutettu yli 200 eri omenalajiketta sekä kymmeniä päärynä-, luumu- ja kirsikkalajikkeita. Lajikevalikoimaan kuuluu paikallisten maatiaislajikkeiden lisäksi perinteisiä kotimaisia ja uusia venäläisiä lajikkeita. Uusista lajikkeista erityisen kiinnostavia ovat omenaruvelle vastustuskykyiset lajikkeet.

Perusrunkoina tarhan omenapuissa on käytetty perinteistä voimakaskasvuista Antonovka-perusrunkoa, voimakkaasti kasvua hillitseviä B9- ja B396-perusrunkoja, välipuurunkoja (Antonovka + B9) sekä lievemmin kasvua hillitseviä B118-, B490-, MTT4-, MTT5- ja A2-perusrunkoja

Tila on ollut valvotussa luomutuotannossa vuodesta 1998. Tällöin myös aloitetiin omenatarhan laajentaminen istuttamalla 100 uutta omenapuuta. Tarhaa laajennetaan edelleen, nykyisin tarhassa kasvaa kolmen hehtaarin alalla noin 2000 hedelmäpuuta ja uusimpana kokeiluna 25 marjasinikuusamalajiketta.

Luomuomenatarhan sato myydään pääosin suoraan tilalta itsepoimintana, suoramyyntinä tai tilan omassa mehustamossa puristettuna luomuomenatuoremehuna ja -täysmehuna. Tilan mehustamoon voi tuoda myös omia omenoita mehustettavaksi.